Dharamsala

loading...

Dharamsala ligger på Himalayas sluttningar i delstaten Himachal Pradesh i norra Indien, 53 mil från huvudstaden Delhi, och är den viktigaste bosättningen för tibetaner i exil. När Kina ockuperade Tibet 1950 så flydde tibetanernas andliga och politiska ledare Dalai Lama till Indien (1959). Tillsamman med tusentals andra tibetaner fick han en fristad här. Övre Dharamsala, Mc Leod Ganj, ligger på 1800 meter och är den tibetanska delen av staden. Nedre Dharamsala är en indisk småstad i den bördiga Kangradalen. 

I dag lever cirka 10 000 tibetaner i Dharamsala och en exilregering med alla departement har sitt säte här. Det första riktiga demokratiska valet i den tibetanska exilregeringen var 2001 och vid valet 2011 lämnade Dalai Lama helt över det politiska ledarskapet till den nuvarande premiärministern Dr Lobsang Sangay, jurist i internationell rätt från Harvard Law School, Cambridge. Dalai Lama är fortfarande andlig ledare och politisk rådgivare till exilregeringen.

Till Dharamsala kommer årligen flyktingar till fots över bergen från Tibet via Nepal. Men förtrycket och bevakningen inne i Tibet har blivit allt hårdare och färre flyktingar lyckas ta sig hit. I stadens huvudtempel, Tsuglagkhang, får alla nyanlända tibetaner audience med Dalai Lama. I jämförelse med Jokhang i Lhasa är templet i Dharamsala mycket enkelt, men det är fullt av liv och rörelse. Det är också samlingsplats vid högtider och Dalai Lamas undervisning. Många västerlänningar kommer till Dharamsala för att få uppleva den tibetanska kulturen i frihet. Här kan man studera buddhism, filosofi, meditation och det tibetanska språket eller arbeta volontärt som engelskalärare och datalärare. Flera västerlänningar stannar länge och återkommer och en del bosätter sig här. 

I Dharamsala finns massor med små butiker med tibetanskt och indiskt hantverk. Det finns silversmycken, buddhastatyer, träaskar, sjalar, mattor och singing bowls. Du kan ckså få skräddarsydda kläder billigt och snabbt. Här finns också ett stort utbud av restauranger med tibetansk, indisk, japansk och italiensk mat. Du kan njuta av tibetanska momos (dumplings), thukpa (soppa), indisk chicken tikka masala eller palak panir (spenat och färskost) eller en italiensk pasta eller pizza.

Läs mer om Dharamsala här

Klicka på bilden för större karta.