Praktiska tips för resan

För dig som inte har rest i Indien tidigare så följer här några viktiga tips.

Visum
Du behöver e-visum och det söker du online här: eTouristVisa
Eller så kan du söka traditionellt visum här: VisaApplicationCenter
(Passet måste vara giltigt i minst 6 månader från ankomst till Indien).

Kultur
Den tibetanska kulturen är buddhistisk och i Indien är de flesta hinduer. Ödmjukhet och respekt är viktigt. I Indien möts man av många intryck, mycket människor och fattigdom vilket kan vara omtumlande, speciellt för en förstagångsbesökare. I Dharamsala är det lite lugnare och den tibetanska befolkningen är mycket gästvänlig och kan tala öppet om sin situation som flyktingar i exil.  

Temperaturer
I mars-april är det ca +25C på dagarna men svalare på nätterna.
I Himalaya kan vädret slå om fort men risken för regn på dagarna är relativt liten. I Delhi är det ca +30C.
 
Kläder
Vi rekommenderar att du har med bekväma kläder och skor. Gärna långbyxor, sportskor, t-shirt, kofta och en vindjacka. Ta även med sovkläder då temperaturen sjunker på nätterna. I Delhi är det varmt men av respekt för kulturen så bär man inte linne och kortbyxor här. 

Mat 
I Dharamsala finns ett stort utbud av restauranger med tibetansk, indisk, japansk och italiensk mat. Här finns också bra vegetarisk mat. Du kan njuta av tibetanska momos (dumplings), thukpa (soppa), indisk chicken tikka masala eller palak panir (spenat och färskost) eller en italiensk pasta eller pizza.

Vaccinationer
Vi rekommenderar att du tar kontakt med ditt lokala vaccinationscenter för rådgivning, men vi bedömmer inte att du behöver någon särskild vaccination. Om du inte har vaccinerat dig mot Hepatit A så är det dock bra att göra det.

Valuta
Indiska rupees, se forex.se för aktuell valuta. Det finns flera bankomater i Dharamsala. Om du vill ta med dig kontanter så är Euro eller Dollar bäst. Det är mycket billigt i Indien.

Försäkringar
Kontrollera att du har en privat reseförsäkring och vad den omfattar. Extraförsäkring får du genom betalning av resa med de flesta kortföretagen. Vi har resegaranti.

Att ta med
Pass och visum, vaccinationskort med din blodgrupp, sköna skor, kamera, solglasögon och bankkort eller Euro/Dollar för shopping. Eget reseapotek med värktabletter, handsprit, insektsmedel, plåster, tabletter mot tillfällig diarré och vätskeersättning. Vi kommer också att ha med ett gemensamt reseapotek om du skulle ha glömt något.

El och vatten
Det behövs ingen adapter i Indien. Kranvattnet ska inte drickas i Indien. Däremot finns det källor i Himalaya där vattnet är så rent att det går att dricka direkt. Vi vill tipsa om en produkt från projektet LifeStraw, en plastflaska med kolfilter som renar vatten och som du alltid kan bära med dig. Du kan rena vatten från kranen och slipper köpa vatten på plastflaskor som förstör miljön. När du köper flaskan så bidrar du också till rent dricksvatten för ett skolbarn i ett utvecklingsland i ett helt år.

Shopping
I Dharamsala kan du handla både tibetanskt och indiskt hantverk. Det finns massor av små butiker med silversmycken, buddhastatyer, träaskar, sjalar, mattor och singing bowls. Du kan ckså få skräddarsydda kläder billigt och snabbt. I indiska butiker är det tradition att pruta på priset men det är inte lika vanligt i tibetanska butiker. 

Klicka på bilden för större karta.