Tibetansk matkultur

I Tibet var det länge svårt att odla grönsaker på grund av den höga höjden. Basen i tibetansk matkultur är tsampa, rostat kornmjöl som blandas med smörte och äts till frukost eller som mellanmål ute på bete med jakarna. Jaken är också basen i tibetansk matkultur, inne i Tibet. Den har i alla tider gett nomaderna kött, mjölk, ost och smör. Osten kan tillagas på flera olika sätt; som tärningar på ett snöre som torkas och lagras eller som smulad ost som blandas med tsampan och smörtet. Smörte är det första en besökare får hemma hos en tibetansk familj. Det är svart te som blandas med jaksmör och smakar lite salt, nästan som buljong. I dag odlas grönsaker i växthus och importeras från Kina. Tibetansk mat i exil i Dharamsala har behållt traditionella rätter som momos (dumplings), shapale (piroger) och sopporna thenthuk och thukpa med flera rätter, men är också inspirerad av indisk matkultur och kryddning.
 

Momos
Momos är tibetansk festmat och tibetanernas motsvarighet till dumplings. Det är små degknyten som kan fyllas med lamm (jak i Tibet) och lök eller grönsaker, potatis och spenat eller valfri kombination. De görs omsorgsfullt för hand och det krävs vana för att få till den fina formen. Momo ångkokas och kan också stekas och äts med hemgjord stark chilli. De kan också serveras i klar soppa. Tibetanska momos har en fyllig härlig smak och de flesta blir "beroende" efter första tuggan.
 

Thukpa och thenthuk
Thukpa är en mustig tibetansk nudelsoppa med grönsaker eller kött. Thenthuk lagas mer från grunden då man gör sin egen deg och med flinka fingrar kastar i små degbitar i den kokande soppan som också innehåller grönsaker och ibland kött. Båda soppor är mycket populära som vardagsmat.